Varför är TED-konferenser så viktiga?

Last modified date

Hur blev en enstaka konferens om design, underhållning och teknologi ett fenomen och en följetång runt om i världen? TED-konferenser har blivit oerhört betydande och bildar ”communitys” av passionerade och drivna människor i världens alla länder!

TED var inte menat att bli en global rörelse från början – men så blev det. Fenomenet grundades av engelsmannen Harry Marks och chilenaren Richard Saul Wurman, båda födda på 1930-talet. Marks, död 2019, var designer vid televisionen där han belönas men en Emmy för sin utomordentliga grafiska design. Wurman var arkitekt med ett nittiotal publicerade böcker under bältet. När dessa båda slog sina kloka huvuden ihop bildades Sapling Foundation. Stiftelsen startade 1984 och lade ner 2019 till fördel för TED Foundation där arbetet med konferenserna fortgår än idag.

TED-familjen börjar sin tillväxtresa

TED startade som en demo på CD, en e-bok och 3D-grafik, men Wurman och Marks förlorade pengar och det skulle ta 6 år innan de försökte igen. Året hade hunnit bli 1990 och det skulle visa sig att världen nu var mogen för idén med TED-konferensen som till en början blev ett årligt event i Monterey, Kalifornien. Konferensen drog till sig en stor och nyfiken samt inflytelserik publik med öppna sinnen och orädda för innovation och nyheter. Vid den här tiden bjöd Wurman och Marks in de personer som de tyckte var rätt personer att deltaga.

Vad är en TED-konferens?

Det underbara uttrycket ”ideas worth spreading” kommer från TED.

TED står för ”Technology, Entertainment, Design”. Det är en tvärvetenskaplig konferens där man sprider innovativa idéer och tankar, ofta med kända föredragshållare i konceptet ”TED Talks” som man kan se glimtar från online. Mängder av välmeriterade personer har pratat och delat med sig av idéer som exempelvis Bill Gates, Sergey Brin, Bono med flera internationella namn – svenskarna Dolph Lundgren, Hans Rosling och Greta Thunberg har också varit med. Alla föredrag filmas och placeras på nätet.

TED:s systerkonferens heter TED Global och hålls på lite olika ställen utanför USA. Det finns också specialkonferenser – TED Women, TED Youth och TED Summit. Wurman skapade också TEDMED och WWW Suite of Gatherings.

TED-konceptet passar utmärkt både live och online vilket gör att det kan överleva i alla tider. Dessutom översätts flera av föredragen till andra språk av frivilliga inom TED Translators.

Efter sin start i Monterey, Kalifornien där TED-konferensen hölls fram till 2008 fortsatte eventet i Long Beach mellan 2009 och 2013. Från 2014 har man flyttat till Vancouver i Kanada.

Hur blev TED så bra?

De inledande inbjudningarna av högprofilerade personer vid starten skapade en kärna av ”kändisar” som var respekterade och som man lyssnade på. Runt denna kärna kunde sedan konferensverksamheten byggas ut. Det fanns en stor attraktionskraft både genom personerna och temat för konferensen – att skapa nya idéer och dela med sig av detta. TED är fortfarande en speciell konferens och ledande i sitt slag även om man fått många efterföljare, vilket har eskalerat ytterligare när konferensen alltmer ”går online”.

TED-konferenserna har visat sig vara mycket viktiga just för att starta upp nya idéer och samla passionerade människor för att genomföra dem. De finns över hela världen.

kalle